Recent onderzoek heeft aangetoond dat het opsporen van positieve lymfeklieren bij patiënten met behulp van een FDG-PET/CT-scan succesvoller is dan met alleen een CT-scan.
Deze bevinding is van toegevoegde waarde voor zowel de stadiëring als de behandeling van spierinvasieve blaaskanker. Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van uitgebreide diagnostische data van het project BlaaskankerZorg in Beeld (BlaZiB).

Voor het onderzoek, ‘Staging fluorodeoxyglucose positron emission tomography/computed tomography for muscle-invasive bladder cancer: a nationwide population-based study’, werden ruim 2.700 patiënten met spierinvasief blaaskanker geïncludeerd. Doel van het onderzoek was om te bepalen in hoeverre FDG-PET/CT (fluorodeoxyglucose-positronemissietomografie/computed tomography) mogelijk aanvullende informatie biedt voor het verbeteren van de diagnostiek en behandeling van spierinvasieve blaaskanker.

Lees het gehele artikel bij onze partner: ICT&Health
Ongeveer twintig procent van alle Magnetic Resonance Imaging (MRI) scans moet opnieuw worden gemaakt, omdat patiënten bewegen tijdens de scan. Dat is een enorm aantal, want jaarlijks worden in Nederland honderdduizenden MRI-scans gemaakt. Met behulp van Artificial Intelligence (AI) kan de MRI-scan nu sneller en scherper worden gemaakt. Bezoekers van het Dutch Technology Festival kunnen dit jaar bij Philips ervaren hoe dat werkt.

Lees het hele artikel bij ICT & Health
Patiënten met kanker minder vaak bestralen maar wel met hoge doses met als doel om de kwaliteit van de behandeling aanzienlijk te verbeteren. Dat wil prof. dr. ing. Coen Hurkmans van het Catharina Ziekenhuis bereiken, nu hij is aangesteld als hoogleraar Klinische fysica/radiotherapie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het Catharina Ziekenhuis en de TU/e lopen nationaal en internationaal voorop met het toepassen van kunstmatige intelligentie in de dagelijkse praktijk.

Lees dit artikel bij ICT & Health
Dit artikel is geschreven door het Leids Universitair Centrum.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Universiteit Leiden en Philips ontvangen samen ruim 2 miljoen euro van NWO om een artificial intelligence (AI) laboratorium op te zetten. Het doel van dit lab is om MRI-scans te versnellen en te verbeteren met AI. Fijn voor de patiënt, én het helpt MRI toegankelijker te maken.

mr 2409 ngwb 5105 def

Op dit moment moeten patiënten tijdens een MRI-onderzoek een kwartier tot soms wel een uur stilliggen in een nauwe, luidruchtige omgeving. Niet erg prettig. En als de patiënt toch een beetje beweegt, is de MRI-scan minder scherp waardoor afwijkingen niet goed zichtbaar zijn. Onderzoekers van de afdeling Radiologie van het LUMC, de Universiteit Leiden en Philips bundelen al sinds 2019 succesvol hun krachten om MRI-scans te versnellen met artificial intelligence (AI). Deze financiële impuls van NWO versnelt hun onderzoek.

AI aan zet

Het doel van de samenwerking is om een volledig MRI-onderzoek in minder dan vijf minuten op te nemen. Hiervoor ontwikkelen de onderzoekers AI, die met minder data nog steeds een goed MRI-beeld maakt. Dit kan de scantijd aanzienlijk verkorten. Maar de ambities van het team reiken verder dan het versnellen van de scan. De onderzoekers willen ook AI ontwikkelen die MRI-scans bestand maakt tegen bewegingen van de patiënt. Daarnaast richten ze zich specifiek op het hart. Omdat dit orgaan altijd beweegt, is een scan extra uitdagend. De onderzoekers denken met AI een grote slag te kunnen slaan als het gaat om scanduur, -kwaliteit en uiteindelijk comfort voor de patiënt.  

Dit heeft niet alleen voordelen voor de patiënt, het zorgt ook voor meer efficiëntie op radiologie-afdelingen. Binnen het project wordt daarom ook gekeken naar de bijbehorende veranderingen op de werkvloer. Zo kan de effectieve inzet en acceptatie van AI MRI-scans vergroot worden door onderzoek te doen naar de impact van deze technologie op professionals die ermee werken, op de organisatie en beleidscontext waarbinnen dat plaatsvindt.

Het hele artikel lees je hier!









Log in