Wat leer je tijdens de opleiding?
Op de opleiding leer je als student alles wat je nodig hebt om te werken met beeldvormende technieken en radiotherapie in de diagnostiek en behandeling van patiënten. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste onderwerpen die aan bod komen tijdens de opleiding:
Medische beeldvorming
Je leert tijdens de opleiding hoe je verschillende beeldvormende technieken kunt toepassen in de diagnostiek en behandeling van patiënten. Hierbij kun je denken aan röntgen, CT, MRI, echografie en nucleaire geneeskunde. Je leert hoe je de verschillende beelden kunt interpreteren en hoe je de bevindingen kunt rapporteren aan de behandelend arts.
Anatomie, fysiologie en pathologie
Tijdens de opleiding leer je alles over de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam, zodat je de verschillende organen en weefsels kunt herkennen en begrijpen hoe deze functioneren. Ook krijg je kennis van pathologie, zodat je ziektebeelden kunt herkennen en begrijpen hoe deze zich manifesteren.
Radiotherapie
Je leert tijdens de opleiding hoe je radiotherapie kunt toepassen bij de behandeling van kanker. Hierbij leer je onder andere over de werking van lineaire versnellers, hoe je de bestralingstechnieken kunt toepassen en hoe je de bijbehorende complicaties en bijwerkingen kunt herkennen en behandelen.
Veiligheid en stralingshygiëne
Je leert tijdens de opleiding hoe je veilig kunt werken met medische apparatuur en hoe je de risico's van straling kunt beperken. Hierbij leer je onder andere over de veiligheidsprocedures en hoe je de blootstelling aan straling kunt meten en beperken.
Klinische besluitvorming
Een groot aspect wat je tijdens de opleiding leert is het nemen van klinische beslissingen op basis van medische beelden en hoe je deze kunt rapporteren aan de behandelend arts. Hierbij leer je onder andere over de verschillende indicaties en contra-indicaties voor het gebruik van beeldvormende technieken en radiotherapie, en hoe je deze kunt afwegen bij het maken van een behandelplan.
Communicatie en samenwerking
Omdat je in het werkveld van de MBB'er continue met verschillende patiënten werkt, leer je tijdens de opleiding hoe je kunt communiceren met deze diverse patiëntenpopulatie en hoe je kunt samenwerken met andere zorgprofessionals, zoals artsen en verpleegkundigen. Hierbij leer je onder andere over de verschillende communicatiemethoden en hoe je deze kunt toepassen in de praktijk.
Specialisatie
Je krijgt tijdens de opleiding de mogelijkheid om te kiezen voor een soort specialisatie binnen het vakgebied, zoals echografie, nucleaire geneeskunde of radiotherapie. Hierbij krijg je praktijklessen en loop je stage op de afdeling waar de specialisatie wordt toegepast, zodat je nog meer ervaring opdoet binnen het vakgebied. Aan het einde van de opleiding ben je echter wel bevoegd om in elk werkveld aan de slag te gaan. Dat is het mooie en waardevolle aspect van het diploma!